Rozhovor pre "Temešský spravodaj" pred zápasom Temeš - Podhradie

29.09.2013 10:23

 

Keď sa po jesennej časti 2010 nachádzalo Podhradie na poslednom mieste tabuľky II. triedy, posadil sa na ich lavičku ako tréner. Počas jarnej odvety dokázal mužstvo stabilizovať a v ďalšej sezóne s ním dokonca obsadiť vynikajúce postupové 2. miesto, čím si TJ Slovan Podhradie zaručil miestenku do I. triedy! O tom, aké boli začiatky na lavičke Podhradia, o úspechoch, neúspechoch či budúcnosti klubu nám porozprával niekdajší brankár Podhradia, Brna, Kamenca pod Vtáčnikom, Oslian, Veľkej Lehôtky či Lehoty pod Vtáčnikom a v súčasnosti predseda "staronového" účastníka II. triedy Milan DUDÁŠ.

 

Pred necelým rokom, kedy ste umiestnením na vynikajúcom 2. mieste predbehli aj top favorita rezervu Hornej Nitry, ste spolu s Valaskou Belou postúpili do Majstrovstiev okresu – I. triedy. V poslednom zápase ste dokonca v Lazanoch s FKM Prievidza vyhrali vysoko 12 : 1. Ako si spätne spomínate na túto postupovú sezónu?

 

Odpoveď na túto otázku posuniem do sezóny 2010/2011, keď som sa v novembri vrátil po pätnástich rokoch do Podhradia, nie ako hráč, ale ako tréner. Mužstvo síce so ziskom 3 bodov zimovalo na poslednom mieste, ale ochota hráčov tvrdo na sebe pracovať v zimnom prípravnom období priniesla v jarnej časti nielen zisk 20 bodov, ale hlavne stúpajúcu výkonnosť. Do nového ročníka 2011/2012 sme vstupovali s predsavzatím stabilizovať mužstvo a pokračovať v dobrých výkonoch z jarnej časti súťaže.Jesenná časť sa nám vydarila nad očakávanie dobre, keď sme zimovali na druhom mieste so stratou piatich bodov na vedúcu Valaskú Belú. V jarnej odvete, pravdepodobne vidinou možného postupu, sme viaceré vyrovnané zápasy vyhrali asi len väčším chcením (niekto by povedal, že so šťastím). Medzi ne môžem zaradiť aj zápas v Temeši, v ktorom sme zvíťazili 1 : 0. Ale najdôležitejší zápas, z hľadiska postupu, sme odohrali v predposlednom kole doma z Valaskou Belou, v ktorom sme zvíťazili 2 : 1. Postupovú definitívu hráči potvrdili v spomínanom zápase s FK Mesto Prievidza v Lazanoch, kde sme zvíťazili vysoko 12 : 1.

 

V I. triede ste sa ale dlho „neohriali“ a po roku budete opäť pôsobiť v II. triede. Prečo je to tak? V čom vidíte najväčšie dôvody?

 

Jednoduchá otázka, ale zložitá odpoveď. Bohužiaľ je to tak. Podľa môjho názoru bolo tých dôvodov viacero, či už objektívnych alebo subjektívnych.

V jesennej časti súťaže mužstvo uhralo „len“ desať bodov. Ale odohrali sme viacero dobrých zápasov, v ktorých sme boli vyrovnaným, ak nie lepším mužstvom. Bohužiaľ, nedokázali sme ich dotiahnuť do úspešného konca. Vychádzajúc z výkonov v jeseni, všetci zainteresovaní verili, že naša snaha o zotrvanie v I. triede v jarnej odvete, by nemusela byť márna. Ale nikto nerátal s problémami, ktoré nás zastihli v zimnej prestávke. Do odvety nemohli nastúpiť dlhodobo zranení brankár J. Doboš, stopér J. Vida, obranca I. Daňo, z mužstva odišli M. Baláž (Čereňany), Š. Matušov (Lehota pod Vt.) a aktívnu činnosť z osobných dôvodov prerušil kapitán mužstva M. Haľama. K tomu sa pridružila slabá zimná príprava, zavinená z časti pracovnými povinnosťami, ale aj neochotou viacerých hráčov poctivo trénovať nielen v príprave, ale aj v priebehu súťaže. Situáciu skomplikovalo aj odstúpenie p. L. Harmanovského z funkcie predsedu TJ a úmrtie nášho dlhoročného funkcionára p. Ivana Daňu, ktorý bol v posledných rokoch dušou podhradského futbalu.

Do mužstva prišli brankár M. Sokolík , stredopoliar M. Gašparovič z Lehoty pod Vt. a obranca P. Kmeťko z Tužiny. Zrejme nám nebolo „súdené“ odohrať jarnú časť súťaže s brankárom, pretože po prvom zápase v Máčove mal M. Sokolík pracovný úraz a v bráne absentoval osem zápasov, v ktorých museli chytať hráči z poľa! Ale aj napriek spomínaným problémom bolo v silách tohto mužstva udržať sa v I. triede.

 

Je veľmi výrazný kvalitatívny rozdiel medzi mužstvami v I. a II. triede?

 

Určite je. Ale nedokážem to celkom objektívne posúdiť, pretože vychádzam len zo vzájomných súbojov s jednotlivými súpermi.

 

TJ Slovan Podhradie teda skončil v minulej sezóne na poslednom mieste. Myslíte si, že oprávnene?

 

Pohľad na tabuľku hovorí, že áno. Ale podľa môjho názoru, aj napriek spomínaným problémom, sme mali na to, aby sme skončili okolo 10. miesta.

 

Na úvod sezóny vás čaká Slovan Temeš. Čo viete o tomto súperovi?

 

Po pravde veľa toho o Vašom mužstve neviem, aby som mohol zodpovedne odpovedať na položenú otázku aj keď poznám viacerých Vašich bývalých i súčasných hráčov.

 

Z posledných 15 zápasov s Temešom ste vyhrali len 2-krát, 3 zápasy sa skončili nerozhodne a až 10-krát ste ťahali za kratší koniec povrazu s nepriaznivým gólovým skóre 20:35 z vášho pohľadu. Naposledy ste však v Temeši zvíťazili 1:0...

 

Štatistika zrejme neklame. Ako aktívny hráč som proti Temešu odchytal polčas, niekedy v období roku 2005 alebo 2006, keď bolo Podhradie „béčko“ Lehoty pod Vtáčnikom. Po zranení som musel zo zápasu odstúpiť. Ako tréner som sa s Temešom stretol na jar ročníka 2010/2011, keď sme doma remizovali 0 : 0. V ročníku 2011/2012 sme doma v pamätnom zápase prehrali 1 : 2, keď naše mužstvo premárnilo neskutočné množstvo gólových príležitostí. Jarná odveta v Temeši skončila vo vyrovnanom zápase našim víťazstvom 1 : 0.

 

Aký súboj v úvodnom kole s Temešom očakávate?

 

Možno poznačený úvodom sezóny, ale verím, že pre oko diváka to bude zaujímavý zápas.

 

Koho z mužstiev vidíte na konci súťaže na prvom mieste? Resp. ktoré kluby budú podľa Vás v popredí tabuľky?

 

Predpokladám, že mužstvá z prvej polovice tabuľky minulého ročníka budú aj tento rok bojovať o popredné umiestnenie v súťaži. Najväčšie šance na víťazstvo a postup má podľa mňa mužstvo Koša.

 

Nie ste sklamaný, že mužstvá odohrajú len po 8. kôl v každej časti?

 

Áno som, ale s tým nenarobíme nič. Len dúfam, že avizovaná reorganizácia súťaží v budúcom ročníku bude prínosom aj pre okresné resp. oblastné súťaže.

 

Čo očakávate od novej sezóny? S akými cieľmi do nej vstupujete?

 

Po minulej nevydarenej sezóne našou prvoradou úlohou bolo a je skonsolidovať pomery vo vedení TJ a v mužstve, k čomu by mala prispieť zmena trénera (Ing. Ľubomír Mendel), predsedu TJ (Milan Dudáš) a doplnenie mužstva. V novej sezóne chceme, podľa možností, bojovať o popredné umiestnenie v súťaži.

 

Martin Borecký